Etusivulle Home Page TOIMINTAKERTOMUS  2011-2012 Päivitetty 03.10.2013

Grahn sukuseura ry

TOIMINTAKERTOMUS 2011-2012

 Grahn sukuseura on perustettu Oulussa 30.11.2003 Johan Olofinpoika ja Elsa Grahnin poikien Johan Pesälän (entinen Grahn) ja Daniel Grahnin jälkeläisten nimikkoseuraksi, jonka kotipaikka on Pudasjärvi.
 Kulunut kaksivuotinen toimintakausi oli seuran viides.

Hallitus ja toimihenkilöt

 Yhdistyksen puheenjohtajana toimi Sirkka Fredriksson, varapuheenjohtajina Jouko Niva ja Lauri Pesälä, sihteerinä ja taloudenhoitajana Merja Ylönen sekä hallituksen muina jäseninä Tanja Lapinlampi, Jouko Liukkonen, Eila Kuurola, Riitta Loukusa, Heikki Kuusiniva, Matti Kuusiniva, Ari Matila, Jouni Matila, Pentti Matila, Liisa Palin, Lyyli Pallaspuro, Seija Perttu, Antti Varpu, Leila Koret, Helena Hekkala, Antti Pönkkö, Aino-Sisko Kanniala, Rauni Takala ja Timo Paavola.

Kokoukset

 Seuran neljäs sääntömääräinen vuosikokous pidettiin sukujuhlan yhteydessä lauantaina 30.7.2011 Vilhelän tuvassa Kuikkalammilla Pudasjärven Hetekylässä. Kokouksen puheenjohtajana toimi Antti Varpu ja sihteerinä Merja Ylönen.
 Hallitus kokoontui päätösvaltaisesti toimikauden aikana seuraavasti: vuonna 2011 24.2. Rauni Takalan Cafe Caroliinassa Oulun Automuseolla, 2.4. Oijärvellä Pentti Matilan vieraana, 16.6. Cafe Caroliinassa Oulun automuseolla, 12.7. Vilhelässä Hetekylässä ja vielä 10.12. Oijärvellä Lyyli ja Ahti Pallaspuron luona ja vuonna 2012 25.2. Niemitalon Juustolassa Kipinässä Pudasjärvellä, 9.6. Matti ja Senja Kuusinivan pirtissä Hetekylän Kuikkalammilla ja 25.10. puheenjohtaja Sirkka Fredrikssonin kotona Oulussa.

Sukujuhla

 Seuran kolmatta sukujuhlaa vietettiin 30.7.2011 Vilhelän pihapiirissä Kuikkalammilla Hetekylässä. Paikalla oli noin 130 osallistujaa. Juhlan tervetuliaissanat lausui Matti Kuusiniva ja juontajana toimi Antti Varpu. Jaakko Jurvansuu kertoi muistoja siitä, miten asiat olivat ennen vanhaan. Musiikista ja säestyksestä vastasivat Kauko Matila ja Aila Moilanen-Matila ja laulusta Marjut Uusitalo, ja Aila Moilanen-Matila sekä koko juhlaväki. Rauni Takala huolehti kestityksestä ja Sylvi Savolainen väen kuvaamisesta. Linda Kuusiniva keräsi seuralle varoja arpojen myynnillä. Yleisjärjestelyt hoitivat Jouko Niva, Heikki Kuusiniva ja Matti Kuusiniva.
 Sukutapaaminen jatkui sunnuntaina parinkymmenen hengen voimin osallistumisella jumalanpalvelukseen, jonka jälkeen käytiin hautausmaalla ja lopuksi viereisessä museokahvilassa. Hautausmaalla vietettiin hetki seuran muistokiven luona ja muisteltiin alueelle haudattuja suvun jäseniä. Museokahvien jälkeen osa ajeli vielä yhden Daniel Wilhelm Grahnin lapsista, Pieta Sofia Paavolan (os. Grahn) kotitaloon Hetekylän Uuteen taloon, jossa vieraat otti vastaan nykyinen isäntä Timo Paavola. Entisaikojen muistoja kirvoitti paitsi paikka myös valokuvat ja vanhat tavarat.

Toiminta

 Sukujuhlassa julkaistiin Lehtola-Grahn-sukupuujuliste. Sen vihreällä taustalla on oikeassa reunassa seuran tunnus, Vilhelän pihassa kasvava kaksilatvainen kuusi, joka symboloi suvun kahta haaraa: veljesten Juho Pesälän (entinen Grahn, 1840-1920) ja Daniel Wilhelm Grahnin (1849-1928) jälkeläisiä. Julisteessa on kuvattuna viisi polvea vuonna 1730 syntyneestä Johan Lehtolasta lähtien. Juliste tilattiin ammattiopisto Luovilta oppilastyönä. Tanja Lapinlampi toimi yhteyshenkilönä ja koulun opiskelija Jenni Littow suunnitteli julisteen. Seura lahjoitti hänelle stipendinä 200 euroa kiitokseksi työstä. Juhlassa Tanja Lapinlampi esitteli julisteen.

 Vilhelässä 9.6.2012 pidetyn hallituksen kokouksen jälkeen tehtiin retki Heteniemeen, jossa käyntikohteena oli Pikku-Leppilammen rannalla sijaitseva vanha pihapiiri rakennuksineen. Niissä on asunut aikoinaan Daniel Wilhelmin lapsista Anna miehensä Aukusti Varvun ja lastensa kanssa. Sanna Perttunen otti vieraat vastaan vanhassa pirtissä.

 Vuoden 2012 kesäretki sunnuntaina 8.7. lähti liikkeelle Kurenalta ja suuntautui Pudasjärven eteläosiin ja osin Puolangankin puolelle. Ensimmäinen pysähdyspaikka oli Pesälän suvun kantapaikka Pesälänniemessä Jongunjärven itärannalla, jossa Lauri Pesälä perheineen esitteli paikan historiaa ja kestitsi retkeläiset. Puolangan Askanmäen kotiseututalolla pysähdyttiin nauttimaan lounasta, jonka lomassa pitoemäntä Kirsti Kokko kertoi Askanmäen historiasta. Sen jälkeen matka jatkui retken pääkohteeseen Korpiselle ja Niemelän talolle. Sen tienoilla on syntynyt Grahn-suvun kantaisä, Olof Johaninpoika Grahn, entinen Lehtola eli Lehtolainen 1. 12.1772. Niemelän talolla tavattiin opas Martti Lehtola, joka esitteli talon ympäristöineen ja kertoi sen historiasta. Lehtolan talo ei ole säilynyt, mutta retkellä sai tuntuman paikasta, jossa kaukaiset esi-isämme, Lehtolaiset, ovat vaikuttaneet. Niemelän talolta jatkettiin Korpisen kylätalolle, entiselle kansakoululle, jonka rantalaavun nuotiolla keitettiin kahvia ja paistettiin makkaraa. Antti Ylitalo esitteli kylätalon ja -seuran toimintaa. Kurenalle palattiin illansuussa Ruottisenharjun kautta. Retken ohjelmasta ja vetämisestä vastannut Antti Varpu kirjoitti tiedotteeseen 2/2012 kertomuksen retken kulusta ja vierailukohteista.

Talous

 Tilikausi on kalenterivuosi. Vuonna 2011 tilinpäätös osoitti 713,31 euron ylijäämää ja vuonna 2012 403,72 euroa alijäämää. Seuran tulot koostuivat vuotuisista jäsenmaksuista, joka oli 5 euroa, sekä julkaisujen, julisteen ja seuran logolla varustettujen tuotteiden, T-paitojen ja pinssin myynnistä. Vuonna 2011 jäsenmaksutuloja kertyi 645 euroa ja vuonna 2012 460 euroa. Vuosittain jäsenmaksunsa maksoi noin sata henkilöä. Tapahtumat ja retket on rahoitettu pääosin kulut kattavilla osallistumismaksuilla. Vuonna 2011 toiminnan suurimpia menoeriä olivat sukujuhlan kulut ja julisteen teettäminen. Toisaalta sukujuhlan ansiosta vuosi oli selvästi ylijäämäinen. Vuoden 2012 retken osanottomaksut eivät kattaneet kaikkia kuluja, joten vuosi oli alijäämäinen. Varsinaisina toiminnantarkastajina olivat Marja Kuusiniva ja Jorma Oinas ja varatarkastajina Jorma Hanka ja Kauko Matila.

Tiedottaminen

 Jäsentiedotteita koottiin vuonna 2011 yksi ja vuonna 2012 kaksi. Merja Ylönen kokosi materiaalin ja taittoi tiedotteet. Postituksen hoitivat Sirkka Fredriksson, Leila Koret ja Merja Ylönen. Kopioiden kokonaismäärä oli 200 kpl, joista noin 180 postitettiin jäsenlistan henkilöille. Vuoden 2011 tiedote oli samalla kutsu sukujuhlaan ja vuosikokoukseen. Kevään 2012 jäsentiedotteessa pääaiheena oli kesäretken esittely ja syksyn tiedotteessa retkikertomus sekä tulevasta tiedottaminen.

 Toimintakauden aikana koottiin aineistoa Grahnien sukua III kuvapainotteista julkaisua varten. Erityisesti Sirkka Fredriksson keräsi vanhaa kuvamateriaalia ja skannasi kuvia digitaaliseen muotoon. Julkaisun oli tarkoitus valmistua kesän 2013 vuosikokoukseen. Tavoite ei toteutunut. Aineiston koonti seuraavaa julkaisua varten siirrettiin seuraavan toimintakauden tehtäväksi.

 Marraskuussa 2008 avattujen kotisivujen päivityksestä on vastannut Jaakko Jurvansuu. Sivujen osoite on www.grahnsukuseura.fi ja sukuseuran sähköpostiosoite info@grahnsukuseura.fi.

Sukupuun rakentaminen

 Jouko Liukkonen ylläpiti ja täydensi sukutaulutiedostoa.


Loppu